Zoek de verschillen: Hoe spot je de beste Nespresso capsules?

0
3106
Zoek de verschillen Hoe spot je de beste Nespresso capsules

Het is alweer een aantal jaar geleden dat Nespresso de markt verraste met koffie-capsules. Inmiddels zijn er tal van producenten die elk hun eigen versie van deze nieuwe manier van koffie bereiden aanbieden. Als consument wil je natuurlijk weten welke de beste is en welke je maar beter kunt vermijden. Natuurlijk zal het in de praktijk vooral een kwestie van smaak zijn, maar dat neemt niet weg dat je op de volgende dingen kunt letten:

De prijs

Nespresso capsules zijn wat ons betreft een delicatesse. Dat je per kopje koffie wat meer betaalt dan je zou doen voor koffiepads of zelfs ouderwetse doorloopkoffie is dan ook niet meer dan logisch. Als je betaalt voor Nespresso capsules, betaal je in de eerste plaats voor de goede smaak. Toch zijn er onderling nogal wat verschillen. De goedkoopste capsules gaan over de toonbank voor zo’n 15 cent per stuk, terwijl de duurdere varianten bijna 40 cent kunnen kosten.

De verkrijgbaarheid

Om van Nespresso capsules te genieten heb je een speciaal Nespresso-apparaat nodig. Dat is op zichzelf al een redelijke (maar zeker terechte) investering. Echter voor de capsules zal je zijn aangewezen op het aanbod van je plaatselijke supermarkt. Dat zal niet altijd even uitgebreid zijn. Je zal de meeste smaken ook online kunnen bestellen, maar dit zal voor sommige mensen lastig zijn. Niet elke smaak zal altijd even makkelijk verkrijgbaar zijn.

Het soort koffie

De tijd dat je bij koffie kon kiezen uit een blauw pak of een rood pak ligt inmiddels ver achter ons. Koffie komt tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Waar je bij Nespresso capsules op kunt letten is met welke koffie ze gemaakt zijn. Zo zal arabica koffie een hele andere ervaring creëren dan robusta koffie. Met name als je een goedkoper merk hebt, kijk dan even naar de ingrediënten. Verreweg de meeste koffiekenners zullen een voorkeur hebben voor capsules met 100% arabica koffie.

De hoeveelheid

Nederland is dol op koffie. We drinken het vaak en doorgaans in grote hoeveelheden, en dat terwijl Nespresso eigenlijk juist bedoeld is om in kleine hoeveelheden van te genieten. In Italië maakt men onderscheid tussen Ristretto, Espresso en Lungo koffie, waarbij Ristretto het kleinste formaat is en Lungo het grootst. Nespresso capsules zijn vaak ontworpen voor een bepaald type koffie. Als je capsules hebt voor Ristretto en je zet vervolgens je koffie Lungo, dan kan het eindresultaat wat flauw uitvallen. Let hier dus op, want sommige smaken zullen bijvoorbeeld alleen in Espresso-vorm verkrijgbaar zijn. Lekker, maar niet wat je noemt geschikt om grote hoeveelheden van te drinken.

Check of het past

Tot voor kort mocht Nespresso als enige capsules leveren voor de bijbehorende apparaten. Om het gebruik van zogenaamde nepmerken tegen te gaan ontwierp Nespresso haar apparaten zodanig dat capsules van andere merken niet goed werkten. Hoewel elke producent tegenwoordig capsules mag leveren, is Nespresso de enige die hierbij aluminium mag gebruiken, terwijl andere leveranciers zijn toegewezen op plastic. Om consumenten enigszins te dwingen voor de Nespresso capsules te kiezen heeft men de mesjes van de koffiezetapparaten wat botter afgesteld. Hiermee waren ze scherp genoeg om door aluminium te snijden, maar net niet scherp genoeg om door plastic heen te komen. Het gevolg was dat capsules van andere merken in het begin vaak niet goed werkten en dus geen lekkere koffie produceerden.

Apparaten van nu

Tegenwoordig zal dit niet meer het geval zijn, maar het kan natuurlijk zijn dat je een oud apparaat hebt, daterend uit de tijd dat Nespresso nog de enige leverancier was. Als dit zo is, ga dan eerst even na of andere merken wel goed passen op het apparaat dat bij jou in huis staat.

Het belangrijkste van allemaal

Waar het natuurlijk echt om draait is de smaak. Het maakt niet uit van welk merk het komt of hoe het kuipje er van de buitenkant uitziet. Waar het om gaat is de ervaring die je hebt op het moment dat de eerste aroma’s je tegemoet komen. Het zal je niet verbazen dat er onderling nogal wat verschillen zijn in de kwaliteit van de verschillende merken capsules.

Opvallend: Goedkoop is niet altijd duurkoop

Als je kijkt naar hoe verschillende Nespresso capsules online zijn beoordeeld, valt meteen op dat de duurdere merken lang niet allemaal goed uit de bus komen. Sterker nog, het zijn veel merken die rond de 20 cent per capsule rekenen die het goed doen. De originele Nespresso capsules, die 35 cent per stuk kosten, bevinden zich als enige van de duurdere merken in de hogere regionen waar het smaakwaardering betreft.

De alternatieven mogen er wezen

Het zal duidelijk zijn dat Nespresso lang niet meer de enige is die capsules van hoogwaardige kwaliteit levert. Vooral als je wil genieten van hoge kwaliteit koffie zonder er elke maand een half vermogen aan uit te geven, is het goed te weten dat er goedkopere alternatieven zijn die minstens zo goed smaken, in sommige gevallen misschien zelfs wel beter.

Hoe kies je jouw Nespresso?

Misschien vind je het leuk om verschillende merken allemaal uit te proberen, om zo te ontdekken welke voor jou het lekkerst is. Aan de andere kant zijn er inmiddels bijna honderd verschillende leveranciers van Nespresso capsules. Om ze allemaal uit te proberen is duur en tijdrovend. Gelukkig zul je online veel informatie vinden over de verschillende merken. Het leuke is dat de verschillende merken vaak geheel objectief zijn beoordeeld. Bovendien zul je van veel merken kunnen opzoeken wat de onderling voor- en nadelen zijn.

Stel je eigen Top 5 samen

Maak het leuk voor jezelf. Ga op basis van wat je online tegenkomt na welke merken volgens jou het lekkerst zijn. Maak je lijst van 5 merken die jou het lekkerst lijken en sla die in. Vervolgens kun je dan als een echte fijnproever aan de slag. Dat er nu zoveel verschillende merken Nespresso capsules zijn maakt het juist leuk. De echte connaisseur kan zijn of haar hart ophalen en zal af en toe blij verrast worden door de rijke smaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here