Waaraan herken je de beste melkopschuimer?

0
3119
Waaraan herken je de beste melkopschuimer

Melk opkloppen in een steelpannetje is er vandaag de dag niet meer bij. Tenminste, steeds meer mensen kiezen ervoor gebruik te maken van een melkopschuimer om hun cappuccino compleet te maken. Het is dan ook veel handiger en eigenlijk nog lekkerder ook.
Natuurlijk zijn er verschillende soorten melkopschuimers. Jij als koffieliefhebber wil natuurlijk degene die het beste past bij wat jouw smaakpapillen willen. Er zijn dan ook een aantal dingen waar je op kunt letten als je een melkopschuimer wil aanschaffen.

Is het wel iets voor jou?

Voorop gesteld moet je natuurlijk wel een liefhebber zijn van koffie met melk, of je nou gaat voor de koffie verkeerd, de latte macchiato of een andere klassieker waar melk in zit, je zal weinig plezier beleven van een melkopschuimer als je meer van de espresso bent.

Wat doet een opschuimer eigenlijk?

Wat doet een opschuimer eigenlijk

Hoewel er verschillende soorten melkopschuimers op de markt zijn, beogen ze allemaal hetzelfde te doen: Een goede opschuimer verwarmt de melk en vult deze tegelijkertijd met lucht waardoor de schuimige structuur ontstaat. Dat klinkt op zich eenvoudig, maar let bij de aanschaf van een melkopschuimer op de volgende dingen:

Het design

Het design van een melk opschuimer

Koffie is al lang niet meer een eenvoudig ‘bakkie’. Koffie is tegenwoordig niet alleen een kwestie van smaak, maar ook een kwestie van stijl. Een melkopschuimer zal waarschijnlijk een prominente plek in je keuken gaan innemen. Zorg dus dat je er eentje kiest die past bij je inrichting. Bovendien is het ook belangrijk dat je de afweging maakt van welk materiaal je opschuimer is gemaakt. Roestvrij staal staat onder de verschillende soorten melkopschuimers bekend als duurzaam en makkelijk in het gebruik, onder andere omdat dit materiaal geschikt is voor de afwasmachine.

Het gebruik

Zoals gezegd leven we niet meer in de tijd waar we melk opwarmen in een steelpannetje. Dat betekent dat het opschuimen van melk anno 2017 niet moeilijk hoeft te zijn en absoluut niet mag aanvoelen als ‘gedoe’. Sommige melkopschuimers zijn echter een stuk gebruikersvriendelijker dan andere. Het liefst wil je er een die je met een enkele druk op de knop aan het werk kan zetten. Echter er zijn ook exemplaren op de markt waar je de hele tijd bij moet staan. Dit wordt al snel lastig als je je aandacht in de keuken moet verdelen met andere dingen.

Lawaai of niet?

Het zal je misschien verbazen, maar elk type melkopschuimer heeft weer een eigen geluid. Hierbij is het opvallend dat de ene een stuk stiller is dan de andere. Op zich zullen ze geen van allen zoveel lawaai maken dat ze de buren uit hun slaap houden, maar als je ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat nog even koffie wil zetten, kan een lawaaierige opschuimer je de trek behoorlijk ontnemen. En laten we even eerlijk zijn: Dit is 2017. Het opschuimen van melk hoeft absoluut niet gepaard te gaan met veel lawaai. Een goede melkopschuimer zal dan ook een geluid produceren dat past bij de zachtheid van het eindproduct.

De snelheid

Melk opwarmen hoeft niet lang te duren, zeker niet als je bedenkt dat de opgeschuimde melk in het ideale geval een temperatuur van rond de 70 graden Celcius heeft. Kokend hete melk hoeft een opschuimer dus niet te produceren. Verschillende soorten melkopschuimers nemen er elk hun eigen tijd voor. In de regel geldt dat het opwarmen en opkloppen van melk niet langer zou moeten duren dan het zetten van je koffie zelf. Dit mag je dan ook gerust verwachten van je melkopschuimer.

De temperatuur

Zoals gezegd is het perfecte melkschuim zo rond de 70 graden Celcius. Een paar graden warmer of kouder zal niet veel uitmaken, maar buiten die marge neemt de kwaliteit van de melk snel af. De kunst van melk opschuimen is dan ook niet zozeer een kwestie van melk verwarmen. Dat is immers wat je in een steelpannetje kunt doen. Waar het bij kwalitatief goed melkschuim om gaat is dat de melk zowel qua smaak als temperatuur contrasteert met de stevige koffie.

Het formaat

melkopschuimer formaat

Ben je iemand die op zichzelf woont een de melkopschuimer vooral voor eigen gebruik wil aanschaffen, hou het dan klein. Wil je echter voor een heel gezin cappuccino’s op tafel kunnen zetten, of ben je iemand die geregeld veel mensen over de vloer heeft, dan is het handig om te investeren in een wat duurder apparaat met meer capaciteit, zodat je niet voor elk kopje koffie opnieuw aan de slag moet. In dat geval zou je immers net goed weer het steelpannetje van weleer tevoorschijn kunnen halen.

De prijs

Verschillende soorten melkopschuimers hebben elk hun eigen prijskaartje. Onderling kunnen de prijzen nogal uiteenlopen en het is niet eens gezegd dat de duurdere varianten per definitie de betere zijn. Soms zijn het juist de onbekende merken die juweeltjes leveren.

De smaak

Uiteraard draait het allemaal om de kwaliteit van het eindproduct, oftewel hoe bevalt de smaak? Een goede melkopschuimer produceert warme, zachte en lichtzoete melk. Een opschuimer van mindere kwaliteit zal een product geven dat niet egaal is en in sommige gevallen nog een ouderwets vel op de melk creëert.
Natuurlijk is smaak een subjectieve aangelegenheid en is het aan jou om te bepalen wat je lekker vindt, maar het kan zeker de moeite lonen om online wat reviews te lezen over bepaalde melkopschuimers, zodat je een beeld krijgt van wat je bij verschillende soorten melkopschuimers kan verwachten.

Hoe kies je?

Je kunt natuurlijk moeilijk gewapend met een pak melk de winkel binnenstappen en allerlei modellen ter plekke uitproberen. Je zal je keus dus voornamelijk moeten baseren op informatie die je van tevoren zal moeten inwinnen. Gelukkig is er online een schat aan informatie beschikbaar.

Reclame vs. review

Let er echter wel op dat je je laat informeren door mensen die het product gebruikt hebben en hier hun mening over geven. Het verschil tussen reclame en een review is niet altijd even makkelijk te spotten, maar voor een objectief oordeel over verschillende soorten melkopschuimers kun je bijvoorbeeld terecht bij consumentenorganisaties of sites waar verschillende merken met elkaar worden vergeleken.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here