De strijd om de lekkerste cup

0
3437
De strijd om de lekkerste cup

Nespresso cups hebben al een tijdje niet meer het alleenrecht van Nespresso zelf. Sterker nog, sinds Nespresso het patent op de inmiddels zo bekende koffiecups heeft verloren, hebben vele andere spelers zich op de markt gestort. Inmiddels kun je als consument kiezen uit wel meer dan 80 merken. Het zal je duidelijk zijn: De strijd om de wereldcup is in alle hevigheid gaande.

De ene cup is de andere nietDe ene cup is de andere niet

Elke producent zal uiteraard van zichzelf zeggen dat ze de lekkerste koffie produceren, maar een beetje koffiekenner weet wel beter. Nespresso cups komen tegenwoordig in vele soorten en de kwaliteit verschilt onderling behoorlijk. Als consument wil je natuurlijk weten welke het lekkerst is.

Een echte winnaar is er nietEen echte winnaar is er niet

Smaak is en blijft een subjectieve aangelegenheid. Er valt dus met geen mogelijkheid te zeggen welke van de Nespresso cups het lekkerst is. De een valt juist voor een hele zware en intense smaak, terwijl de ander de koffie juist liever wat luchtiger houdt. Daarbij komt dat elke fabrikant een geheel eigen assortiment aan cups verkoopt. Soms ontkom je er dus niet aan om appels met peren te vergelijken.

Zoek de verschillenZoek de verschillen

Toch zijn er wel degelijk objectieve verschillen te bespeuren. De ijverige koffiekenner zal daar dan ook maar wat graag werk van maken. De wereld van koffie is nog nooit zo rijk en gevarieerd geweest als nu. Alleen al het kijken naar het ruime aanbod is spannend. Laten we daarom eens een kijkje nemen naar welke verschillen allemaal opvallen wanneer we alle Nespresso cups op een rijtje zetten.

De prijsDe prijs

Nespresso cups zijn sowieso niet goedkoop te noemen als je ze vergelijkt met bijvoorbeeld gewone doorloopkoffie. Logisch, want de smaak is in alle gevallen vele malen beter. Dat neemt niet weg dat de duurste Nespresso cups ruim twee keer zo duur zijn als de goedkoopste. Hierbij vallen de originele cups van het merk Nespresso duur uit in vergelijking met het merendeel van de andere merken. Opvallend is hierbij dat een groot aantal goedkopere merken consequent hoog scoort bij vergelijkende warenonderzoeken. Kortom, de prijs is bij Nespresso cups niet leidend.

De juiste hoeveelheidDe juiste hoeveelheid

Cups zullen allemaal min of meer hetzelfde formaat hebben, maar dat betekent niet dat ze allemaal garant staan voor evenveel lekkere koffie. De ene cup is specifiek bedoeld voor bijvoorbeeld een ristretto koffie. Als je met een dergelijke cup een fikse mok opvult zal je een teleurstellend slappe bak krijgen. Op de verpakking zal altijd aangegeven staan voor hoeveel koffie een cup is bedoeld. Daarnaast zijn er ook cups beschikbaar waarbij het wat minder uitmaakt hoeveel water je gebruikt.

Het assortimentHet assortiment

Zoals gezegd heeft elke fabrikant een uitgebreide portfolio van verschillende smaken, elk met zijn eigen nuances. Daarbij moet gezegd worden dat het ene merk een beduidend ruimere keus heeft dan het andere. De echte koffieliefhebber zal er dan ook van genieten om van elk merk de verschillende smaken uit te proberen. Het spreekt voor zich dat je sneller uitgekeken bent op een merk met een klein portfolio.

Waar kun je het kopen?

Waar kun je het kopen

De supermarkt lijkt de meest logische plek om aan je Nespresso cups te komen. Echter zelfs in een hele grote supermarkt zijn de cups beperkt tot slechts een paar schappen. Je kunt dus op zoek gaan naar de lekkerste cups in de supermarkt of misschien in een enkel speciaalzaakje, maar de oogst zal na verloop van tijd tegenvallen. Veel merken zul je dan ook veel beter kunnen ontdekken door ze online op te zoeken. Koffie van deze tijd hoef je dus helemaal niet meer op de ouderwetse manier in huis te halen. Via het internet kun je je assortiment bijna oneindig uitbreiden. De zoektocht naar de beste cups hoeft dus niet alleen in de winkel plaats te vinden.

Voor als je milieubewust bent

Voor als je milieubewust bent

Toen Nespresso een aantal jaar geleden de eerste cups introduceerde, kwam er uit bepaalde hoeken kritiek over de beperkte duurzaamheid van het product. Op zich is het niet verwonderlijk dat men zich hier zorgen over maakt en het valt niet te ontkennen dat elk kopje koffie bij Nespresso een aparte verpakking heeft. Je kunt daarom ook kijken naar de materialen waarvan je Nespresso cups zijn gemaakt. Een beetje milieubewuste fabrikant zal zich ook als zodanig profileren.

Het raakvlak van smaak en techniekHet raakvlak van smaak en techniek

De techniek achter Nespresso cups is ogenschijnlijk simpel: Er worden een paar gaatjes in het cupje geprikt, de koffie komt vrij en een paar tellen later heb je een vers kopje op je apparaat staan. Toch past het ene merk minder goed op een Nespresso-apparaat dan het andere. In principe zou dat tegenwoordig niet het geval mogen zijn, maar met name bij oudere machines wil het nog wel eens voorkomen dat cups van een bepaald merk niet goed worden doorgeprikt, waardoor je blijft zitten met een waterige drab.
Voordat je van een bepaald merk grote hoeveelheden inslaat kan het handig zijn om even op te zoeken hoe ze matchen met jouw specifieke Nespresso-apparaat.

De koffie zelfDe koffie zelf

Techniek, milieu, prijs, hoeveelheid...het zal allemaal wel. Waar het je natuurlijk echt om draait is de kwaliteit van de koffie zelf. Hoewel het ook hier een kwestie van je eigen persoonlijke smaak zal zijn, kun je van de verpakking al een en ander oppikken. Om precies te zijn is het aan te raden altijd te kijken naar het soort koffie dat is gebruikt bij het maken van de Nespresso cups. De meeste mensen zullen een voorkeur hebben voor 100% arabica koffie. Kom je goedkopere cups tegen, dan wil dat niet zeggen dat de koffie van mindere kwaliteit is, maar het kan dan zeker geen kwaad om het even te checken.

Waar het natuurlijk echt om draait

Waar het natuurlijk echt om draait

Uiteindelijk gaat het om de sensatie die je ervaart als de eerste geuren van je versgezette kopje koffie je tegemoetkomen vanaf het Nespresso-apparaat. Dat is het moment waarop je intuïtief aanvoelt hoe lekker je koffie zal smaken. De smaak zelf kan vanaf dat moment eigenlijk alleen nog maar verrassen door uit te blinken in hoe diep, intens en lang hij je zintuigen blijft prikkelen.

De prijs zegt eigenlijk helemaal niets De prijs zegt eigenlijk helemaal niets

Zoals gezegd is de prijs eigenlijk helemaal niet bepalend voor de kwaliteit van je Nespresso cups. De duurdere merken scoren over het algemeen niet slecht, maar er zijn genoeg goedkope merken die ver boven het gemiddelde uitkomen wanneer ze op smaak worden beoordeeld.

En de prijs voor beste cup gaat naar…

En de prijs voor beste cup gaat naar...

We kunnen wel zeggen welke Nespresso cup ons het meest in de smaak valt, maar de waarheid is dat we het jou gunnen er zelf achter te komen welke je het lekkerst vindt. Ondanks de verschillen hebben alle merken cups de eigenschap dat ze gemaakt zijn om van te genieten. Bij de een zal dit meer lukken dan de ander, maar het leuke is juist om hier in je eigen tijd op je eigen gemak achter te komen. En als je alle cups een keertje geprobeerd hebt dan weet je dat er eigenlijk niet zoiets is als het perfecte bakje koffie. Het kan namelijk altijd nét iets beter en dat is maar goed ook. Zo raak je nooit op Nespresso cups uitgekeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here