Nespresso: In elk geval meer dan koffie alleen

0
2894
Nespresso In elk geval meer dan koffie alleen

Het is inmiddels alweer bijna tien jaar geleden dat de wereld van koffie voorgoed veranderde met de introductie van Nespresso. In die tijd heeft Nespresso zowel de nodige lof als kritiek mogen ontvangen, maar wat heeft Nespresso nou eigenlijk betekent voor ons koffieleuten?

Koffie om van te genieten

Koffie om van te genieten nespresso

Je zou kunnen zeggen dat de introductie van Nespresso een zekere mentaliteitsverandering op gang heeft gebracht danwel heeft doorgezet. De tijd van flauwe doorloopkoffie hebben we voorgoed achter ons gelaten. Nespresso gaat dan ook niet om koffie alleen. Het gaat hier om de ervaring, het genot zelfs.

Koffie toen en nu

nespresso toen en nu

Vergelijk de status van een kop koffie nu met die van enkele decennia geleden. De meeste mensen hebben inmiddels een voorkeur die verder gaat dan alleen maar wel of geen melk en suiker. We kunnen ons allemaal wel een voorstelling maken van onze ideale kop koffie. Daarbij denken we dan niet alleen aan de smaak, maar net zo goed aan de ambiance, bijvoorbeeld van een sfeervolle lunchroom waar een barista een heus meesterwerkje voor je produceert waaraan je lekker je handen kan warmen terwijl het aroma je tegemoet komt. Kortom, koffie is steeds minder een tussendoortje en steeds meer een delicatesse.

Voor de fijnproever

nespresso fijnproever

Je zou kunnen stellen dat producten zoals die van Nespresso hieraan ten grondslag liggen. Immers als we alleen naar de prijs zouden kijken is het best verwonderlijk te noemen dat deze trend nu al bijna tien jaar stand houdt. Een kopje Nespresso koffie kost gemiddeld zo’n drie tot vier keer meer dan een normale kop. Het feit dat mensen dit er graag voor over hebben zegt ons eigenlijk twee dingen: Dat Nespresso de kwaliteit van koffie in de huiselijke sfeer sterk heeft verbeterd en dat koffie daarmee echt iets voor fijnproevers is geworden.

Een gehele ervaring

Tegenwoordig mag je een kopje koffie dan ook gerust als een ervaring beschouwen. Dit blijkt alleen al als je kijkt naar het rijke assortiment dat wordt aangeboden. Dankzij Nespresso spreken veel mensen tegenwoordig niet meer van koffie, maar van Vivaldo, Kazaar, Arpeggio, Capriccio of Cosi, om slechts enkele van de vele verschillende smaken te noemen.

Het grootste verschil

Dat is misschien wel de grootste verandering die Nespresso teweeg heeft gebracht. Vroeger was koffie toch vooral gewoon dat: koffie, iets wat uit een blauw of uit een rood pak kwam. Veel meer keus was er niet. Tegenwoordig is koffie een heuse ontdekkingsreis geworden. De vele varianten hebben ons laten ervaren hoe verfijnd de wereld van koffie eigenlijk is. Daarmee is Nespresso voor velen een behoorlijke eyeopener geweest.

Echt van deze tijd

nespresso echt van deze tijd

Of Nespresso de nieuwe tijd heeft ingeluid of dat ze goed met haar tijd is meegegaan laten we in het midden. Vast staat dat het portfolio van deze koffiemaker je in staat stelt in een handomdraai koffie op tafel te zetten alsof je zelf een heuse barista bent.

Koffie is weer leuk geworden

En juist dat maakt Nespresso misschien wel zo succesvol. Het is niet zozeer de goede kwaliteit waar we graag voor betalen, maar de mogelijkheid om als een echte professional de heerlijkste koffie’s bij ons thuis op tafel te kunnen zetten. Wat het zo leuk maakt is dat je door het grote assortiment vrijwel eindeloos kunt experimenteren.

De reis is belangrijker dan de bestemming

Nespresso De reis is belangrijker dan de bestemming

Het is een gevleugelde uitspraak, maar als je gebruikmaakt van Nespresso zul je als geen ander begrijpen wat hiermee wordt bedoeld. Omdat je zo uitgebreid kunt experimenteren en ook nog eens zelf volledig de controle hebt over hoe sterk je koffie wordt gezet, is het vinden van die perfecte kop koffie een reis op zich geworden. Nespresso legt de lat hoog en daagt je vervolgens uit de lat zelf nog nét een beetje hoger te leggen. Juist doordat de verschillende smaken een verfijndheid creëren die je enkele decennia geleden nog niet in huis kon halen biedt Nespresso een heerlijk avontuur voor als je er van houdt je smaakpapillen een beetje uit te dagen.

Meer dan smaak alleen

Verfijndheid uit zich echter niet enkel en alleen in de smaak. De hele entourage rondom koffie is veranderd sinds de introductie van Nespresso. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar het design van de apparaten en je zal zien dat de ontwerpers koffie zeer serieus nemen. Dan hebben we het niet eens over bijkomstige apparatuur zoals bijvoorbeeld melkopschuimers. Wie een kijkje neemt in het assortiment van Nespresso zal al snel zien dat hier een totale ervaring wordt aangeboden, iets dat veel verder gaat dan een kop koffie alleen.

De wereld van koffie is veranderd

De wereld van koffie is niet meer wat die vroeger was en eigenlijk kunnen we daar alleen maar blij mee zijn. De wereld van Nespresso heeft voor velen nieuwe deuren geopend. Zoals gezegd niet alleen op het gebied van smaak, maar zeker ook op het gebied van de totale ervaring. Het is dan ook zeker niet onmogelijk dat deze wereld voor de nieuweling wat overweldigend kan zijn.

Laat je niet afschrikken

Laat je niet afschrikken nespresso

Als je van de ouderwetse doorloopkoffie de stap maakt naar Nespresso dan zul je waarschijnlijk niet goed weten waar je het in het begin moet zoeken. Al die mooie namen voor allemaal verschillende soorten koffie, het is voor de beginnende barista ongetwijfeld wat verwarrend. Het leuke van Nespresso is echter dat je in het comfort van je eigen keuken kan experimenteren. Je zal merken dat je al snel behendigheid krijgt in het bedienen van het apparaat en dat de vele Italiaanse woorden je al snel vertrouwd zullen zijn.

Het grote nadeel van Nespresso

Eigenlijk kleeft er één groot nadeel aan Nespresso. Het biedt je de mogelijkheid om in je eigen huis als een heuse barista aan het werk te gaan. Binnen de kortste keren zul je meesterlijke creaties op je aanrecht tevoorschijn weten te toveren. Het nadeel? De volgende keer als je op een terrasje of in een lunchroom een kop koffie bestelt is de kans groot dat deze minder lekker is dan de koffie die je thuis kunt maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here