Nespresso voor beginners: Alles wat je moet weten om van Nespresso te kunnen genieten

0
3035
Nespresso voor beginners Alles wat je moet weten om van Nespresso te kunnen genieten

De naam ‘Nespresso’ zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn. De vele reclames hebben van de naam een begrip gemaakt en bovendien is het een succesvol product dat in steeds meer huishoudens zijn intrede doet. Toch kan het zijn dat je nog niet helemaal weet wat Nespresso precies is of hoe het werkt. Ben je een liefhebber van goede koffie, dan is een ervaring met Nespresso eigenlijk wel een ‘must’ te noemen.

Nespresso: Wat is het eigenlijk?

Nespresso Wat is het eigenlijk

Eigenlijk staat Nespresso voor een geheel nieuwe manier van koffie zetten. Met Nespresso breng je de kwaliteit van koffie zoals je die mag verwachten van een goed restaurant of lunchroom in huis. Je zal Nespresso misschien herkennen van de reclames met George Clooney of anders aan de kenmerkende piramide vormige capsules waarin de koffie geleverd wordt.

Hoe werkt het dan precies?

Hoe werkt het dan precies

Wanneer je een Nespresso capsule in een apparaat stopt wordt deze door kleine mesjes geperforeerd. Hier wordt vervolgens onder hoge druk (bijna) kokend heet water doorheen geperst. Het resultaat is de meest verse koffie die je je maar voor kan stellen. Hierdoor is de koffie veel voller en intenser van smaak dan je gewend zal zijn van andere soorten koffie.

De kracht van Nespresso

De kracht van Nespresso

De kracht van Nespresso zit hem onder andere in het feit dat de koffie luchtdicht wordt bewaard tot en met het moment dat je koffie gaat zetten. Veel mensen weten het niet, maar koffie verliest, nadat het in contact is gekomen met de buitenlucht, na verloop van enkele dagen of weken aan smaak. Het Nespresso-systeem voorkomt dit dus.

Ouder dan je denkt

Hoewel Nespresso pas de laatste jaren bekend is geworden, dateert deze manier van koffie zetten uit de jaren ’70 van de vorige eeuw. Het heeft dus even geduurd voordat deze manier van koffie bereiden succesvol werd. Mogelijk is dit omdat men er aanvankelijk weinig voor voelde om de oude vertrouwde manier van koffie zetten op te geven voor een methode waar je behalve aparte cups ook nog eens een apart apparaat voor nodig hebt.

Een ware rage

Toen Nespresso een kleine tien jaar geleden echter het grote publiek wist te bereiken, was de wereld snel overstag. Deze nieuwe manier van koffie ervaren veroverde snel vele harten. Tot voor kort was het echter alleen Nespresso die deze ervaring mocht verkopen.

Koffie als intellectueel eigendom

Dat ze koffie bij Nespresso serieus nemen mag duidelijk zijn. De door hun geïntroduceerde uitvinding mocht aanvankelijk dan ook alleen door hen geproduceerd worden, zo uniek was deze manier van koffie bereiden. Echter het patent is een aantal jaar geleden opgeheven. Ongetwijfeld jammer voor Nespresso, maar voor ons als koffieliefhebber betekent het vooral dat we meer keus hebben dan voorheen.

Het is een totaalpakket

Uiteindelijk maakt het niet zoveel uit welk merk je kiest, zolang je maar kiest wat voor jou het lekkerst is. We hebben het hier namelijk wel over een geheel nieuwe manier van koffie bereiden. Wat ons betreft is dit echter zeker de investering waard. Niet alleen is het systeem van Nespresso zodanig dat de smaak van koffie goed behouden blijft, je kunt ook kiezen uit ontzettend veel verschillende smaken.

Je zal een echte kenner worden

Vroeger was koffie gewoon koffie en dronk je het met melk, suiker of zwart. Door Nespresso is koffie echter niet gewoon koffie meer. Capsules komen in smaken zoals bijvoorbeeld Livanto, Arpeggio, Caramelito of Vivalto. Het leren kennen van al deze smaken is een heus avontuur te noemen. Je zal dan ook gauw tot de ontdekking komen dat de wereld van koffie veel rijker is dan je misschien had verwacht.

Wat kost het?

De prijzen verschillen onderling nogal. De duurste apparaten kosten meer dan duizend Euro, maar voor een kleine tweehonderd Euro zul je ook al aardig uit de voeten kunnen. Het is daarbij niet gezegd dat een goedkopere variant een minder goede kwaliteit koffie levert. Wel zullen de mogelijkheden hier wat beperkter zijn.

Kies verstandig

Omdat koffie bij Nespresso echt een delicatesse is geworden, doe je er verstandig aan om niet impulsief de eerste de beste machine te kopen die je tegenkomt. Elke machine heeft namelijk weer zijn eigen voor- en nadelen. En elk is weer afgestemd op een ander soort voorkeur. Het ene apparaat is meer gericht op ristretto’s en espresso’s, terwijl je met het andere juist weer de beste cappuccino’s maakt. Ga dus goed na wat jij wil en wat jou lekker lijkt.

De koffie zelf

Waar het uiteindelijk natuurlijk om draait is de koffie zelf. Ook die is bij Nespresso wat duurder dan je bij gewone koffie zou betalen, maar eigenlijk is dat ook niet meer dan terecht. Je betaalt bij Nespresso niet voor een shot cafeïne om de dag mee door te komen. Je investeert in een genietmoment.

Kleine hoeveelheden

Kenmerkend voor Nespresso is dat je de koffie zet per kopje. Een hele pot koffie zetten zoals vroeger is er dus niet bij, maar ook dit rijmt weer uitstekend met de ambiance die Nespresso beoogt te creëren. Het gaat juist om de kracht van het subtiele. Zoals gezegd hebben we het hier over een totale ervaring. Dat gaat verder dan smaak alleen, maar uit zich juist ook in de aankleding, alsmede het design. Met Nespresso haal je immers koffie in je huis die zich makkelijk kan meten aan koffie die je van een professionele barista zou krijgen. Kortom, het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.

Ga op je eigen ontdekkingsreis

Als je nieuwsgierig bent naar de rijkdom die koffie te bieden heeft, dan is Nespresso echt iets voor jou. Je zal even moeten investeren in een aparte machine om de koffie mee te zetten, maar je zal er lang plezier van hebben. Het leuke is dat je al snel kunt gaan experimenteren met allerlei verschillende smaken en nuances. Bovendien kun je de sterkte van je koffie altijd zelf bepalen. Je zal snel veranderen in een heuse fijnproever en genieten van de vele verrassingen die je smaakpapillen gaan tegenkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here