Less is more: De kracht van het kleine espressokopje

0
3270
Less is more De kracht van het kleine espressokopje-min

Genieten is een kunst. Tenminste, als je van koffie wil genieten. De lekkerste koffie mag zich met gerust hart een kunstwerkje noemen. Welke koffie voor jou het lekkerst is, hangt natuurlijk helemaal van jouw persoonlijke smaak af. Ben je echter iemand die gaat voor de verfijnde smaak van een sterke espresso, dan zul je ongetwijfeld van mening zijn dat een goede espresso wordt geserveerd in een kopje met een passende omvang. Kortom, welkom in de wereld van de espresso kopjes.

Wat is espresso eigenlijk?

Wat is espresso eigenlijk

Misschien dat je een espresso kent als gewoon een klein kopje koffie, maar een beetje koffiekenner weet dat het maken van een espresso een delicate aangelegenheid is. Espresso is eigenlijk Italiaans voor ‘onder druk’, oftewel een espresso maak je door gedurende een bepaalde tijd onder een bepaalde druk water als het ware door koffie te stuwen. Voor een relatief kleine hoeveelheid drank is dus behoorlijk wat werk nodig.

Het oog wil ook wat

Het oog wil ook wat

Al dat delicate werk, dat eindigt natuurlijk niet bij het drinken van de koffie alleen. Als je echt van koffie wil genieten, ga je voor de totale ervaring. Echte espresso komt dan ook eigenlijk alleen tot zijn recht in espressokopjes. Drink je espresso uit een beker of een glas, dan gaat in feite de hele sfeer verloren. De smaak zal nog wel blijven, maar de ervaring zal tekortschieten. Koffie, zeker in deze moderne tijd, is geen tussendoortje meer. Koffie is een delicatesse geworden. Mooie espressokopjes horen er dus gewoon bij.

Het formaat

formaten koffiekopjes

Een normale espresso is gemiddeld zo’n 30 milliliter. Nou heb je soms misschien behoefte aan een dubbele of misschien zelfs wel een driedubbele espresso. Enige marge mogen espressokopjes wel rekening mee houden, maar de algemene regel blijft van kracht: Less is more, oftewel espressokopjes horen bij te dragen aan de subtiliteit van de algehele ervaring.

De klassieke espressokopjes

De klassieke espressokopjes

Misschien is je huis voorzien van weinig moderne elementen. Klassieke espressokopjes zijn een subtiel en weinig intrusieve aanwinst op je inrichting. Bovendien kun je hier eigenlijk niet de plank mee mis slaan. Klassieke espressokopjes passen namelijk overal wel bij.

Maak je espressokopje persoonlijk

Maak je espressokopje persoonlijk

Het kan natuurlijk zijn dat je je esspresso kopjes wat unieker wil maken. Klassieke espresso kopjes zullen altijd een mooie toevoeging op je huishouden zijn, maar enigszins generiek zijn ze wel. En is koffie drinken nou niet juist een gelegenheid die echt bij jou moet passen? Ga maar na: Wanneer je koffie drinkt, of het nou bij jou thuis is of in een restaurant, het kopje waaruit je drinkt draagt bij aan de gehele ervaring. Evengoed zal je de espresso kopjes bij iemand anders thuis gaan associëren met je ervaringen daar. Hoe get het ook klinkt, het kopje wordt haast een onderdeel van de gehele smaakervaring. Vandaar dat je met verschillende soorten espresso kopjes verschillende ervaringen creëert. De echte koffieliefhebber zal de kopjes dan ook met zorg uitkiezen.

Espresso drinken als een pro

Espresso drinken als een pro

Bedenk maar eens een plek waar je altijd graag espresso drinkt. Het kan een restaurant zijn, een lunchroom, of misschien gewoon bij een vriend of familielid thuis. De kans is groot dat je je direct een voorstelling kan maken van hoe de espresso daar geserveerd wordt. Dit kunnen klassieke espressokopjes zijn, die eigenlijk altijd wel werken maar weinig nieuws te bieden hebben, maar het kunnen ook unieke ontwerpen zijn, toegespitst op de sfeer waar je je bevindt. Waarom zou je dan niet gaan voor eenzelfde soort effect in je eigen huis, daar waar je waarschijnlijk het vaakst van je espresso zal genieten.

Creëer je eigen huisstijl

Om te beginnen kun je proberen een voorstelling te maken van wat jij leuk zou vinden. Espressokopjes zijn, deels vanwege het kleine formaat, meestal erg minimalistisch waar het design betreft, maar dat betekent niet dat er onderling grote verschillen kunnen zijn. Ga je bijvoorbeeld voor heel erg kleurrijk, tinten van zwart en grijs of zal wit de belangrijkste kleur zijn. En is jouw favoriete espressokopje gemaakt van glas, aardehout of wellicht kunststof? Het kan natuurlijk allemaal. Waar het om gaat is dat je bedenkt wat er goed gaat staan in jouw huishouden, wat jouw ervaring tijdens het koffie drinken compleet maakt.

Het aanbod is groot

Espressokopjes komen in vele soorten. Als koffieleut heb je dan ook een hele ruime keuze als het gaat om welk espresso kopje je gebruikt, net zoals je enorm veel keuze hebt bij welk koffiezetapparaat je gebruikt en welk merk koffie je drinkt. De keus van je espressokopjes is een soortgelijke keuze.

Voor als je niet kunt kiezen

Het aanbod aan espresso kopjes is dusdanig groot dat het misschien moeilijk kiezen zal zijn. Ook kan het zijn dat je zo’n scherp beeld hebt van wat je wil dat het bestaande aanbod, hoe uitgebreid ook, niet goed aansluit bij wat jij zoekt. Of misschien wil je iets wat echt uniek is, iets wat je nergens anders zal kunnen vinden.

Drink espresso met je eigen tekst

Drink espresso met je eigen tekst

In tegenstelling tot bij grotere koffiemokken is het wat lastiger om je eigen espresso kopjes geheel te ontwerpen. Toch zijn er wel degelijk elementen die je kunt toevoegen die je espressokopjes net dat beetje van jou meegeven. Zo kun je bijvoorbeeld espresso kopjes laten bedrukken met een tekst naar jouw keuze. Dit maakt elk van je espressokopjes helemaal uniek en passend bij jou. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen elk espressokopje van een aparte tekst te voorzien. Dat maakt het voor je gasten ook spannend als ze bij je op bezoek komen.

De kracht van je identiteit

De kracht van je identiteit

De mogelijkheden om van je espresso kopjes net zoiets bijzonders te maken als je espresso zelf zijn vrijwel eindeloos te noemen, maar moet je nou echt zo zwaar wegen aan het kopje waaruit je drinkt? Het antwoord is natuurlijk dat koffie drinken een kwestie van genieten moet blijven. Het zoeken naar een passend espresso kopje moet je dan ook vooral zien als een leuke aangelegenheid, net zoiets als het kopen van nieuwe kleren, maar dan voor je koffie. En wanneer je je perfecte espresso kopje hebt gevonden zul je blij zijn dat je ook aan dit aspect van het koffie drinken even aandacht hebt besteed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here