Koffie en een tweede leven

0
2937
koffiedik en een tweede leven

Het koffie proces is een lang en duurzame aangelegenheid, we weten allemaal dat er eerst een koffie boom moet vol groeien voor er koffie kersen aan komen, die op hun beurt weer verwerkt worden tot koffie bonen. Deze bonen moeten geplukt gesorteerd en gebrand worden en vergeet al het transport niet wat er voor nodig is. Er worden kosten nog moeite gespaard om een goede kop Espresso Cappuccino of Latte te serveren.

Koffie is dus een duurzaam product, waar zelfs na het produceren en consumeren van koffie nog een aantal toepassingen mee gedaan kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het recyclen van koffiedik, de oude koffie wordt door bedrijven ingezameld en verwerkt tot koffie pellets. Ook worden er kopjes en mokken van geperst.

Koffiedik is een biologisch product

Koffiedik is een biologisch product wat na het koffie drinken een tweede leven krijgt. Het wordt ingezameld in afsluitbare containers en vervolgens verwerkt tot een biobrandstof. Deze biobrandstof gegenereerd de energie die nagenoeg gelijk is aan vloeibare gassen zoals aardgas, lpg (vloeibaar gemaakt petroleum gas) of butaan gas, Het rendement van koffiedik biobrandstof is z’n vijfentwintig procent meer dan de brandstof hout bijvoorbeeld. Door deze toepassing van het koffiedik hergebruiken ontzien wij het milieu op een bijzondere manier en dragen wij ons steentje bij aan de manier hoe wij met onze grondstoffen omgaan.

Wanneer u interesse heeft in het proces en zou willen bijdragen aan een beter milieu dan kunt u zich ook aanmelden om koffiedik in te leveren, Zodat de bedrijven die hier in gespecialiseerd zijn dit rest product kunnen verwerken. U kunt via internet na zoeken welke bedrijven de recycling verzorgen, ook hebben zij daar speciale formulieren voor die u online kunt invullen.

kopje koffie gerecycled

Het Recyclen van koffiedik

Recyclen van koffiedik  tot het produceren van kopjes een schotels. In Duitsland is een nieuw proces ontwikkeld waardoor er van koffiedik verschillende voorwerpen gemaakt kunnen worden. Het proces bevat het samenpersen onder hoge druk van de koffiedik en het toevoegen van andere grondstoffen. De koffie moet wel eerst uit de oude Senseo pads  koffie filters en Dolce Gusto cups gehaald worden. Groot verbruikers leveren de koffie resten in bulk aan, om te kunnen verwerken, op dit moment worden er al kopjes en schotels van gemaakt, maar er kunnen ook andere toepassingen mee gemaakt worden. De kopjes en schotels die nu geproduceerd worden zijn vaatwas bestendig en hebben een harde toplaag waardoor deze slijtvast zijn. Het is een geweldige uitvinding waardoor de berg koffiedik als reststof wordt terug gedrongen. Mocht u zelf na het lezen van dit artikel ideeën hebben gekregen schroom dan niet om uw idee te delen met een van de bedrijven die nu de koffiedik kopjes produceren je weet ten slotte nooit wat er van uw idee gerealiseerd kan worden. 

Onderzoek in Australië

Ook in Australië zijn er studenten van een universiteit bezig met een onderzoek om met koffiedik een doeltreffende toepassing te vinden. De onderzoekers zijn bezig met een project om uit te zoeken of zij koffiedik kunnen combineren met bijvoorbeeld beton granulaat of met gemalen glas een nieuwe grondstof van de creëren.

koffie filters te koop

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here