Koffie en de consumentenbond: Als je tussen de bomen het bos weer wil vinden

0
3589
Koffie en de consumentenbond Als je tussen de bomen het bos weer wil vinden

Het aanbod aan verschillende soorten koffie, koffiezetapparaten, melkopschuimers en alles wat met koffie te maken heeft is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. In de komende jaren zal de keus alleen maar groter worden. Als consument kan het je dan ook snel duizelen voor je ogen.

Te veel bomen om het hele bos te leren kennen

Te veel bomen om het hele bos te leren kennen

Tegenwoordig is het aanbod zo groot dat je onmogelijk elk product kunt uitproberen. Dit zou je een vermogen kosten en bovendien heeft niemand tijd om elke dag een nieuw koffiezetapparaat te leren kennen. Het spreekwoordelijke bos is dus duidelijk onzichtbaar geworden.

Anderen hebben het werk voor je gedaan

Anderen hebben het werk voor je gedaan

Gelukkig is het wel mogelijk om informatie te vinden over de verschillende producten. Koffie is een hot item en het internet staat vol met mensen die graag hun ervaringen met je willen delen, zodat jij hiervan kan profiteren. De vraag is dan natuurlijk wie je kan geloven. Het verschil tussen een review en een reclame zal je wellicht niet altijd even duidelijk zijn. Bovendien is een review niet per definitie objectief of waardevol. Het kan namelijk zijn dat iemand die ontevreden is over een apparaat niet goed met dit apparaat is omgegaan. Daarnaast worden reviews vaak in een opwelling geplaatst en door mensen gebruikt om een naar gevoel van zich af te schrijven. Allemaal erg begrijpelijk, maar weinig informatief.

Een onafhankelijke partij

Een onafhankelijke partij

De consumentenbond staat erom bekend producten op een onafhankelijke en onpartijdige manier te onderzoeken. Vandaar dat een bezoek aan hun site meestal de nodige inzichten kan opleveren voor als je je wil verdiepen in wat er zoal mogelijk is met het maken van koffie.

Vroeger en nu

Vroeger en nu

Want koffie van nu is heel iets anders dan koffie van enkele decennia geleden. Waar je vroeger nog uit een paar merken kon kiezen en je vrijwel altijd wat aangewezen op doorloopkoffie, heb je tegenwoordig veel meer keus, zowel qua merk, qua smaak als qua bereidingswijze. Een onafhankelijke organisatie als de consumentenbond draagt dan ook veel bij aan het verkrijgen van een overzichtelijk beeld.

Wat wil jij?

Wat wil jij?

Stel, je bent benieuwd naar wat er op het gebied van koffie zoal mogelijk is in je eigen keuken. Moet je dan meteen investeren in een Nespresso-apparaat van enkele honderden Euro’s, en zo ja, maakt het dan uit welk merk je kiest? En hoe zit het met accessoires of bijbehorende producten zoals een melkopschuimer? De consumentenbond biedt een overzicht van door hen geteste producten en delen hierbij hun bevindingen. Bij elk product kun je zien in hoeverre het aansluit bij wat je voor ogen hebt als je jezelf inbeeldt als barista in je eigen keuken.

Valt over smaak wel te oordelen?

Valt over smaak wel te oordelen

Het belangrijkste aspect van elk product is natuurlijk de smaak van het eindproduct. En tja, het is nou eenmaal algemeen bekend dat over smaak niet te twisten valt. Hoe kan de consumentenbond dan objectief producten hierop beoordelen? Ten eerste worden producten door veel mensen getest. Dat levert op zich al een redelijk goed beeld op. Ten tweede wordt gekeken in hoeverre het product doet wat het belooft. Wat iemand lekker vindt is persoonlijk, maar als een koffie belooft vol of intens te zijn, levert dit een maatstaf op waarmee verschillende producten met elkaar vergeleken kunnen worden.

Vergelijking van prijzen

Vergelijking van prijzen

Eveneens belangrijk is de prijsvergelijking. Verschillende producten komen in verschillende verpakkingen, hebben elk weer hun eigen hoeveelheden en unieke eigenschappen. Daardoor kan het soms lastig zijn om prijzen onderling te vergelijken. Is een Nespresso-apparaat van 100 Euro echt de helft zoveel waard als een exemplaar van 200 Euro? De consumentenbond zal voor je op een rij zetten wat de mogelijkheden voor elk product zijn. Hierbij kan het gaan om grote apparaten, maar evengoed ook om de koffie zelf. Het eindresultaat is een overzicht waar je kunt zien wat je Euro nou precies waard is, afhankelijk van welk product je kiest.

Voor als je een impulsieve koper bent

impulsieve koper

Als je net als ons van koffie houdt, dan kan het water je al gauw in de mond lopen als je online ziet wat er tegenwoordig allemaal te krijgen is. Het is dan ook erg makkelijk om online een bestelling te plaatsen en hierbij af te gaan op je instinct. De consumentenbond test producten echter ook op dingen waar je in eerste instantie niet zo snel aan zal denken als je iets koopt. Zo kun je bij de consumentenbond ook informatie krijgen over de duurzaamheid van een product of zelfs de mate waarin het rekening houdt met het milieu.

De ervaring van het gebruik

De ervaring van het gebruik

Het best leer je een product kennen als je het zelf in huis hebt. Toch kun je bij de consumentenbond profiteren van het feit dat ze de producten hebben getest in het gebruik. Wat er op het oog heel mooi uitziet, kan in de praktijk namelijk nog wel eens lastig zijn. Met name modieuze apparaten die klein van stuk zijn willen nog wel eens voor onverwachte verrassingen zorgen. De consumentenbond stelt je in staat dit voor te zijn.

Kennis is pracht

Kennis is pracht

Op het gebied van koffie is er vandaag de dag ontzettend veel mogelijk. Waar je vroeger naar een chique lunchroom moest om te kunnen genieten van hoge kwaliteit koffie, ligt het vermogen om als een professional koffie te maken nu in je eigen hand. Voordat je van alles in huis haalt om aan de slag te gaan, is het echter wel aan te raden je goed te laten informeren. De reden dat er zoveel verschillende producten op de markt zijn is omdat mensen zoveel verschillende smaken hebben. Ben je een espressoliefhebber of ben je meer van de latte’s? Het antwoord op die vraag zal van invloed zijn op jouw keuzes.

Genieten van je koffie

Genieten van je koffie

De consumentenbond staat garant voor een objectieve beoordeling van de producten die ze test. Als je je dus wil gaan storten op het maken van hoge kwaliteit koffie is het dus zeker aan te raden informatie bij hen in te winnen. Hoe meer je weet, hoe leuker je ervaringen met koffie gaan zijn, en hoe meer je van koffie zal gaan genieten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here