French Press – Hoe maak je deze lekkere maar ook aparte koffie?

0
2973
french press

Ik weet niet hoe het in andere steden is maar in Utrecht schieten de koffietentjes als paddenstoelen uit de grond en in Amsterdam komt er dit jaar zelfs een heus koffiefestival. Slow coffee, macchiato, soja en amandelmelk, cupping, flat white allemaal termen, zetmethoden en smaken die er in het afgelopen jaar toededen. Het gewone bakkie pleur mag niet meer, of juist wel? Filterkoffie is namelijk terug van weggeweest! We zijn bereid om in de hipste tentjes een behoorlijke duit voor zo’n goed bakje neer te tellen. Maar wat gebeurt er thuis? Thuis verschuilen we ons achter die Senseo, die smerige waterige Senseo, die waarschijnlijk ook nooit wordt schoongemaakt. Handjes omhoog als jij tot die groep senseo-isten hoort. Hier in dit studentenhuis staat er eentje, ikzelf heb me ook ooit een lange tijd schuldig bevonden aan deze zonde en ik kom dat apparaat vaker tegen in huizen dan me lief is. Ik wil hier laten zien dat goede koffie niet duur hoeft te zijn en veel tijd hoeft te kosten, uiteraard wil ik ooit op mijn aanrecht een prachtige espressomachine zien shinen maar voor een gewoon bakje koffie is er (denk ik) niets beters dan dit.

Mijn french press is van Bodum en is 1l, ze zijn er uiteraard in kleinere formaten te krijgen. Nieuw zijn Bodums niet goedkoop, maar ik heb die van mij van marktplaats praktisch ongebruikt voor een tientje dus dat is misschien de moeite waard, daarnaast heeft Ikea ook een goede variant voor dertien euro. Wat je verder nodig hebt staat hieronder.

  • French Press (in dit geval 1l, heb je een halve liter, halveer dan de maten)
  • Koffiemaler (is niet per se nodig)
  • hele koffiebonen, of grof gemalen koffie
  • koffielepel
  • waterkoker
  • je favoriete mok om je koffie in te doen

espro p5 glass french press copper

Als koffiepurist ben ik voorstander om de koffie zelf te malen omdat het dan verser is, maar als je net afstapt van je Senseo snap ik dat je wilt dat je koffie nauwelijks moeite kost dus voorgemalen mag ook! Haal dan wel je koffie bij een plek waar ze het voor je kunnen malen in de juiste stand, zoals Simon Levelt of bij de Coffee Company online. De koffie in de french press is namelijk grover gemalen dan bijvoorbeeld espresso, dit omdat het anders door het zeefje heengaat dat naar beneden wordt geduwd en dan heb je een bak koffie met troep erin.

Je zet de waterkoker aan en doet 51gr (dat zijn ongeveer 7 koffielepels) grof gemalen koffie onder in de glazen kan van de press. Als de waterkoker klaar is, laat je deze nog even staan want kokend water kan er voor zorgen dat het glas kapot spat (ja heel slim bedacht..).

Giet dan de french press voor de helft vol met water en roer even door en laat dit een minuutje staan. Schenk dan de rest van het water erbij en zet alvast de deksel erop zodat de warmte niet verloren gaat. Laat dit nog drie minuten staan en duwt dan het zeefje naar beneden en de koffie is klaar om in te schenken! Deze koffie is vol, rijk en smaakt vele malen beter dan je senseo en als je de bonen niet zelf maalt ben je slechts 5 minuutjes bezig. Twee minuutjes waarin het water kookt en de overige drie minuten waarin de koffie trekt. Meer van een cappuccino? Daar komt binnenkort ook een artikel over.

Enjoy!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here