De 5 beste koffiemolens van duur tot goedkoop

0
3977
De 5 beste koffiemolens van duur tot goedkoop

De 5 beste koffiemolens van duur tot goedkoop

Je bent misschien gewend om je koffie kant en klaar te kopen. Het malen van koffiebonen is immers alleen maar meer werk en het bereiden van koffie moet vandaag de dag vooral snel gebeuren. Toch kan het voor de kwaliteit van je koffie heel erg uitmaken of je de bonen zelf maalt of niet. Bovendien, is het niet veel authentieker om koffie te drinken van verse bonen, zoals het eigenlijk hoort?

Koffiemolens: Voor de echte liefhebber

Als je echt wil kunnen genieten van verse koffie in zijn zuiverste vorm, dan is een koffiemolen eigenlijk niet uit je keuken weg te denken. Gelukkig leven we in een tijd dat het malen van koffiebonen niet meer handmatig hoeft te gebeuren. De beste koffiemolens nemen je in dezen letterlijk werk uit handen. Ze komen echter wel in vele soorten en maten en ook de prijzen verschillen onderling nogal. Voordat we ingaan op wat nou de beste koffiemolens zijn, staan we eerst stil bij waar je op moet letten als je een koffiemolen gaat kopen.

De prijs zegt veel over de kwaliteit

De prijs zegt veel over de kwaliteit

Een goedkope koffiemolen kost slechts enkele tientjes. De goedkopere koffiemolens werken in de regel met eenvoudige mesjes. Deze snijden de koffiebonen in hele kleine stukjes. Op zich is het resultaat niet verkeerd, maar de connaisseur zal proeven dat er meer uit een koffieboon te halen valt. Een goedkope koffiemolen is dus eigenlijk meer een koffiesnijder. Wil je je koffie echt malen, dan zul je een apparaat moeten kopen met een heuse maalschijf. Hierbij zijn het keramische maalschijven die je in de duurste koffiemolens zal aantreffen. Het verschil in kwaliteit proef je echter. De beste koffiemolens zullen dus eigenlijk altijd de wat duurdere zijn.

Bedenk waarvoor je je koffiemolen wil gebruiken

Bedenk waarvoor je je koffiemolen wil gebruiken

Het lijkt misschien een no-brainer, want natuurlijk gebruik je een koffiemolen om koffiebonen mee te malen. Bedenk echter wat voor soort koffie je het liefste zet. Ben je een espresso-liefhebber, dan zal de smaak van de koffie heel nauw komen. Drink je je koffie meestal met melk, dan heb je misschien al genoeg aan een wat goedkoper model. Bovendien moet je ook beseffen dat zelfs de beste koffiemolens veel geluid kunnen maken. Als je alleen woont is dit waarschijnlijk niet zo’n probleem, maar je zal je niet geliefd maken als je andere mensen ’s ochtends vroeg wakker maakt met het lawaai van een snerpende koffiemolen.

Voor als je echt wil malen

Als je echt zeker weet dat je een koffiemolen wil zul je een keuze moeten maken uit de vele verschillende modellen die op de markt zijn. Zoals gezegd verschillen deze in prijs en kwaliteit. Hieronder volgt een overzicht van 5 beste koffiemolens, apparaten die je koffiebonen gegarandeerd de behandeling geven die ze verdienen, elk uit een andere prijsklasse en beginnend met:

KitchenAid Artisan

KitchenAid Artisan koffiemolen

Deze koffiemolen komt met een prijskaartje, maar dan heb je ook wel wat. Kenmerkend voor deze koffiemolen is het lage toerental. Hierdoor heb je minder wrijving en blijft meer van de intense koffiesmaak behouden. Vind je je koffie hierdoor te sterk, dan zul je blij zijn te horen dat deze koffiemolen in totaal 15 verschillende maalstanden heeft. Je kunt dus variëren in de sterkte van het eindproduct. Voor de beste koffiemolens zul je wat geld moeten overhebben. Dit apparaat zal je tussen de 200 en 300 Euro. Daarmee is deze koffiemolen te zien als een investering voor als koffie echt je passie is.

Bodum Bistro

Bodum Bistro koffie molen

Hoewel nog steeds aan de prijzige kant, is deze koffiemolen duidelijk bedoeld voor het iets grovere werk. Overigens is de kwaliteit van het eindproduct hier nog steeds erg hoog en vergelijkbaar met die van de beste koffiemolens. Deze koffiemolen heeft iets minder opties, maar dat neemt niet weg dat je zal genieten van de ‘versheid’ van de koffie die je zet met de Bodum Bistro. Bovendien is deze koffiemolen zeer makkelijk in het gebruik.
Leuk aan de Bodum Bistro is verder het design, waarmee het veel prijzen heeft gewonnen. Kortom, deze koffiemolen zal in vrijwel elke keuken goed tot zijn recht komen.

Solis Scala

Solis Scala koffie molen voor in huis

Qua prijsklasse is deze koffiemolen te vergelijken met de Bodum Bistro. Echter ook deze machine kenmerkt zich door het lage toerental van de molen, gecombineerd met, net als bij de KitchenAid Artisan, 15 verschillende maalstanden. Bovendien kan de container relatief veel bonen verwerken, zodat je tot wel tien koppen koffie per keer kunt malen. De materialen zijn wat minder duurzaam dan bij de beste koffiemolens het geval is, maar het voordeel daarvan is dat de Soli Scala een stuk goedkoper is.

Hario Skerton

koffie bonen malen met Hario Skerton

Als je geen honderden Euro’s te besteden hebt maar toch hoge kwaliteit verse koffie wil kunnen zetten, mag de Hario Skerton zich zeker tot de beste koffiemolens rekenen. Voor slechts een paar tientjes heb je deze koffiemolen met keramische maalschijven in huis. Het enige is wel dat je een beetje je handen uit je mouwen moet willen steken. De Hario Skerton is namelijk niet electrisch. Je zal dus zelf aan de molen moeten draaien, maar eigenlijk heeft dat ook weer zo zijn charme.

Krups

de koffie molen die zich onderscheid Krups koffiemolen

De Krups koffiemolen kenmerkt zich door zijn basale karakter en strakke uiterlijk. De inhoud van deze koffiemolen is wat aan de kleine kant en daarmee is deze dan ook vooral geschikt als je je koffie meestal solo drinkt. Aangezien deze koffiemolen niet veel variaties kent in de manier waarop het koffie maalt, is deze eveneens erg geschikt voor als je je koffie drinkt met melk.

Koffie malen is een investeringKoffie malen is een investering

Goede kwaliteit koffie is geen vanzelfsprekendheid. Elke barista zal je vertellen dat de perfecte kop een vorm van kunst is. De echte kenner zal dan ook zeker zijn koffie zelf willen malen in plaats van te vertrouwen voor voorgemalen koffie, die bovendien minder lang houdbaar is en sneller zijn smaak verliest. De beste koffiemolens zullen echter behoorlijk wat kosten. Daarmee zijn de duurste varianten dan ook vooral geschikt voor mensen die koffie tot kunst weten te verheffen. Gaat het je meer om het structureel genieten, dan is een koffiemolen uit een iets lagere prijsklasse misschien meer geschikt voor je. Je kunt dan wat minder variëren, maar bent nog wel steeds gegarandeerd van verse koffie wanneer je dat maar wil.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here